U bevindt zich hier : Hovenierswerk -> Tuinonderhoud

Voor het tuinonderhoud hebben we een vast schema waarmee we werken . Regelmatig onderhoud is het beste voor de tuin en kost ook het minst aantal uren . Oud tuinmans gezegde is "Wie 1 jaar zijn roet laat staan kan 7 jaar uit wieden gaan" En dit is maar al te waar , achterstallig onderhoud kost intensief veel arbeid .

Vergeet je de kop van je boom te snoeien dan kan er dit gebeuren  met een storm . Zorg dan maar dat je er niet onder staat als het een keer hard waait .

De wintermaanden zijn bij uitstek om de tuin te bemesten . Liefst een organische mestsoort en kalk op de zandgronden .

In de maanden januari , februari , maart is het de snoeitijd , althans voor de meeste planten . Aangezien de meest planten kaal zijn , kun je de takkenstructuur zien en weet je waar je wat moet doen . Ook staat er in deze maand nog niet veel kwetsbaars boven , zodat tijdens de snoeiwerkzaamheden de kans op vernieling kleiner is . Van enkele planten dient de sapstroom in de gaten gehouden worden . Niet te laat snoeien dus .

Voor het moeilijkere snoeiwerk moet je toch de vakman inschakelen .

Bomen snoeien met de hoogwerker aan de tractor of op foto hieronder met een zelf rijdende hoogwerker voor de hogere klussen .

Hieronder het vellen van een zieke kastanje .

Pas op , van onderen , hij valt .

Hieronder kun je zien dat er slechte plekken in de kern van de boom zaten .

Kun je er niet bijkomen met een hoogwerker ? Of kan de boom of tak niet vallen ? Dan wordt het klimmen geblazen . Takkie voor takkie gaan er dan af en mbv touwen naar beneden gelaten . Let op de atenne die door de boom heen zit en de schutting eronder .